Tio sorters surströmming, det var väl ingen dålig premiärkonsumtion?

Jag fick förmånen att prova ett antal märken dan innan startskottet gick för årets upplaga av en av de mest utsökta delikatesserna.

Som jag åt!

Ett femtontal fiskar blev det, och för er som är oinvigda, är det inte så illa pinkat.

Svårt att säga vilken som var bäst. Kvalitén var jämn, och hög. Romstinna honor var det gott om.

Nu gäller det att passa på, för det verkar vara si och så med tillgången. Många salterier talar om brist på råvara, dvs. lekmogen strömming.

-I framtiden kommer surströmming att vara en delikatess jämförbar med gåslever, sa producenten Ulf Lindgren på premiärfrossan, som arrangerades av surströmmingsakademien på landslagskocken Malin Söderströms trevliga restaurang Hierta på Skeppsholmen i Stockholm. Malin har förresten en egen surströmmingsetikett.

-Det blir mindre burkar med färre strömmingar – som blir mycket dyrare, varnade Ulf.

Han är i stort sett uppfödd på surströmming. När han var 12 började han jobba i salteriet. När han fyllt 18 bytte han till andra arbetsuppgifter. Förklarar:

-Man ville ju inte gå på dans och lukta surströmming…

Han bor i Kallax, där byborna själva fiskar strömmingen och producerar 1.000 burkar om året. Inte en enda säljs. Man konsumerar själva.

Åsikterna går i sär om vad man äter till surströmming. Jag tror att jag representerar en majoritet när jag kör med hackad rödlök, mandelpotatis, tunnbröd och stark ost, typ Västerbotten. Inget mer. Och öl är den enda tänkbara drycken. Plus gärna en snaps, som känns mild i gommen tillsammans med den salta strömmingen.

I tunnbrödsväg fick vi prova en nyhet från Mjälloms tunnbrödsbageri i Ullånger, krispiga tunnbrödskex. Mycket gott.

Apropå bröd: såg ni på Rapport i kväll, när Emma från Emmas skafferi i Junsele bakade skorpor med surströmming i degen?

Hur i hela världen smakar de skorporna, frågar ni.

Jag kan svara, för jag har provat: De är mycket pikanta och riktigt goda. När surströmmingssuget sätter in så att man nästan blir desperat (och det händer oss entusiaster då och då, jag lovar!), då kan det kanske kännas tryggt  att stilla den värsta våndan med ett par surströmmingsskorpor.

Jag lägger en påse i handskfacket i bilen, för säkerhets skull.

PS: Vill gärna påminna om en otroligt god rätt, som man kan göra om man får några strömmingar över.

http://mittkok.expressen.se/recept/lacker-lada-pa-surstromming/

Länk till bloggen på Expressen:
http://mittkok.expressen.se/antligen-surstromming/