En reserapport från besök av salterier och andra intressenter. 2014-05-12-15

— 2014-05-12

Boo startade tidigt med bil från Huddinge och hämtade upp Leif i Sundsvall vid lunchtid.

Besök hos CS Gruppen AB, Kramfors. Staffan Forslund, VD och Dag Bodin IT-chef.

CS Gruppen har tagit över verksamheten från Swedish Connection i Sundsvall och gav oss en offert på att flytta tillbaka till deras webhotell. Dag är beredd att ta på sig uppgiften som webmaster utan kostnad. Vi accepterade deras erbjudande och de kommer att ordna överflyttningen från Oderland inom den närmaste tiden. Vi adjungerar Dag till styrelsen i SurströmmingsAkademien efter att vi dragit detta i styrelsen. Om mer omfattande arbeten behöver göras informerar de om en extra debitering blir aktuell.

Besök hos Mjälloms Tunnbrödsbageri i Ullånger – Torbjörn Ullsten

Torbjörn är fortsatt nöjd med samarbetet och arbetet med SUB. Han har nu bra kontakt med COOP och säljer bra. De har ett nytt bröd med mindre bitar som ligger i kexhyllan. Det kan vara ett alternativ när vi gör ”flisor” vid demonstrationer.

Torbjörn kommer att kontakta Coop inför premiären.

Möte med Anders Berg, Stol 18

Vi träffade Anders på kvällen i Umeå för att prata igenom arbetet med de tekniska bitarna i SUB. Anders kontaktar de personer som är vidtalade att ingå i gruppen som hanterar beskrivningen av process och produkt. Han kontaktar Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket för att diskutera hur omfattande och detaljerad beskrivning som krävs. Ambitionen är att få fram en så enkel beskrivning som möjligt. Ambitionen är att detta ska vara klart till den 21 augusti.

Natt på Stora Hotellet i Umeå

— 2014-05-11

Rovögerns Surströmming, Rovögern, Täfteå.

Intressant möte med två av ägarna Lars Eklund och Björn Lundgren och rundvandring i nya ombyggda resturangen som ägs av byalaget. De planerar att även servera Surströmming. De två ägarna vi träffade (tre ägare) berättade att de räknar med att göra ca 4 000 burkar i år. Fiske av strömmingen räknar de med att göra de närmaste veckorna. De hade redan testat att lägga in 2 tunnor. Lars Eklund är mikrobiolog och är positiv till en kontakt med Anders Berg för att stötta honom i SUB-arbetet.

Lars Eklund och Björn Lundgren

Helstekt strömming och hemlagad potatismos

Vi blev bjudna på en utsökt lunch hos Björn med dagsfärsk helstekt strömming och hemlagad potatismos. Mums!
De levererar 10 kartonger till Coop Forum i augusti. Boo ger namn och instruktioner per e-mail.

Resan fortsätter och går mot sitt slut för dagen. Då det inte fanns några lediga rum i Luleå tillbringades natten på Piteå Havsbad.

— 2014-05-12

BD-Fisk, Luleå. Per Forsberg, VD och Olof Wallsten, produktionschef

Per är positiv till vårt arbete med SUB. De har tidigare varit något tveksamma till projektet bl.a. beroende på hur avgränsningarna av det geografiska området kommer att se ut. Vi övertygade dem om att det är viktigt att de aktivt deltar i projektet för att säkerställa att de definitioner och beskrivningar som tas fram inkluderar deras metoder och recept.

Mecenat

BD Fisk går nu in som Mecenat i SurströmmingsAkademien på samma villkor som Hannells och Oskars. Leif skickar faktura snarast.
Olof ser en möjlighet att vara med på ett möte om det läggs i perioden när allt är lagt på tunna och innan de börjar med burkningen. Det betyder efter månadsskiftet maj – juni.

Bockön Surströmming, Siknäs by, Kalix. Mikael Lundbäck och Lars Berg

Rundvandring i salteriet som de var i full färd med att fräscha upp inför säsongen. Båten var under utrustning för att sjösättas. Isen hade gått under natten så nu börjar de fiska om någon vecka. De beräknar att göra ca 4 000 burkar i år.

Lindgren, Kallax by, Luleå

Ulf tog sig ledigt från jobbet som kvalitetschef på F 21 och träffade oss över en kopp kaffe hemma hos honom i Kallax by. Han berättade om Grand Kallax och idén att byalaget gemensamt fiskar och lägger in exakt 1000 burkar. Burkarna är numrerade och säljs inte utan konsumeras i huvudsak vid den stora premiärfesten i byn. Surströmmingen lagras på ekfat och ambitionen är att göra världens bästa Surströmming.

Ulf är en mycket duktig PR-person och har varje år lyckats få välkända personer till festen. Göran Persson, Björn Rosengren, Anna Maria Corazza Bildt, Stefan Sauk m.fl.