Älskad och hatad premiär
Inom kort lämnar 340 000 jästa suringar Tynderö.
Årets surströmmingspremiär är snart här.
En svag välbekant doft av jäst fisk finns utanför Oskars surströmmingsfabrik i Medelpad.
– Jag kände lukten tydligare förr. Och långt, långt tillbaka hade man inte ventilation inne. Då var det en enorm doft inne, säger vd:n Jan Söderström.
Närmare 230 ton filé och strömming har fångats längs med Medelpadskusten och legat och jäst i sju till åtta veckor.
– Vi lägger in den sista filen i dag (läs: i fredags). På måndag kompletterar vi med vanlig surströmming. Sedan är vi färdig för i år, säger Jan Söderström.
Han beskriver årets strömming som “lite tunnare, men inte mager”:
– I fjol var strömmingen väldigt rund och kraftig. Å andra sidan har vi aldrig haft så bra filé som i år.
Fredrik Karlsson har jobbat på fabriken i “20 plus år” och är bland annat ansvarig för provsmakningen.
– Det är ett ganska digert jobb. Jag provsmakar 100 till 150 strömmingar per dag under sommarperioden.
Äter du mycket surströmming hemma med, eller får du tillräckliga doser på jobbet?
– Haha… jag ordnar ingen skiva själv. Men när det har gått ett tag sedan man provsmakade börjar man att längta igen.
Över 20 ungdomar sommarjobbar också här. De flesta av dem sköter paketeringen av surströmmingen.
– Det är mitt tredje år nu. Det är lite slitsamt för kroppen men jag har inga problem alls med lukten, säger Madelene Bylund, 19.
På frågan om det är här nästa surströmmingsgeneration fostras svarar hon:
– Ingen av dem som jobbar där jag står äter surströmming förutom mig.
Årets firrar når butikshyllorna den 21 augusti.
Men veckan innan går traditionsenliga Oskarsgalan av stapeln vid Tynderö hembygdsgård.
– Det blir en smygstart där vi ställer upp med ett hundratal burkar, säger Söderström.
Artikeln publicerad i Allehanda.se den 2/8-2014