Under söndagen samlades ett 30 tal bybor vid bygdegården i Kallax by för att ordna så att den 30:e upplagan av Grand Kallax Original Surströmming kunde iordningställas. Det görs bara 1 000 burkar av den varje år, säljs inte i butik utan kan enbart köpas av invånarna i byn.

Grand Kallax har tillverkats sedan 1991.
– Vi och många andra kallar den för surströmmingens Rolls–Royce, säger saltmästaren Anders Landelius

Saltmästaren besiktar tunnan

Saltmäsatern besiktar tunnan

Strömmingen fiskades upp ur vattnet 12 juni och har nu legat i trätunnorna och ”mognat” i åtta veckor, den läggs sedan på burk söndagen före surströmmingspremiären som i år infaller torsdagen den 20 augusti

 

  Strömmingens flöde från tunna till burk

  Strömmingen läggs i burkar

  Strömmingen läggs i burkar

  1. Strömmingen tas ur tunnan och placeras i ett läggningskar.
  2. Strömmingen kontrolleras och läggs i burkarna
  3. Burkarna förses med saltlake och lock
  4. Burkarna och lock försluts ”falsas igen”
  5. Burkarna sköljs och torkas
  6. Etiketterna fästs på burken
   Burken förses med saltlake o lock

   Burken förses med saltlake o lock

  Omdömet av årets upplaga av Grand Kallax

  – Lagom mogen och jättegod om vi får tro saltmästaren.

  Nu är det klart för premiär. Årets surströmmingspremiär blir annorlunda. Normalt genomförs en premiärfest i bygdegården med inbjudna gäster. Eftersom vi i vill att surströmmingen ska få mer uppskattning och högre status vill vi att fler skall få vara med på premiären. Vi kör därför en digital premiär i år. Huvudsändning från bygdegården med några hedersgäster och sedan kopplar vi upp 14 ställen från Kautokeino i norr till Stockholm i söder.

  Den som vill kan följa premiären digitalt man hittar sändningen man på Kallaxby.se på Facebook eller Kallaxby.se i din webbläsare, explorer, Firefox, Google, Chrome, Safari etc Vi tror att detta kan bli en modell att nyttja för andra – från att vara 100 i bygdegården så kan vi bli 100.000 från hela landet som följer premiären Säger Ulf Lindgren stolt ordförande för Kallax bygdegårdsförening

  Text Ulf Lindgren, Foto Svante Wiklund