Från tunna till Burk
[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”0px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Under söndagen samlades ett 30 tal bybor vid bygdegården i Kallax by för att ordna så att den 30:e upplagan av Grand Kallax Original Surströmming kunde iordningställas. Det görs bara 1 000 burkar av den varje år, säljs inte i butik utan kan enbart köpas av invånarna i byn.
Grand Kallax har tillverkats sedan 1991.
– Vi och många andra kallar den för surströmmingens Rolls–Royce, säger saltmästaren Anders Landelius
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_image src=”https://www.surstrommingsakademien.se/wp-content/uploads/2020/08/1.jpg” alt=”Saltmästaren besiktar tunnan” title_text=”Saltmästaren besiktar tunnan” _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” text_font_size=”13px”]
Saltmäsatern besiktar tunnan
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Strömmingen fiskades upp ur vattnet 12 juni och har nu legat i trätunnorna och ”mognat” i åtta veckor, den läggs sedan på burk söndagen före surströmmingspremiären som i år infaller torsdagen den 20 augusti
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” custom_margin=”-4px||-32px||false|false”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” header_2_font_size=”30px”]
Strömmingens flöde från tunna till burk
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,1_3,1_3″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://www.surstrommingsakademien.se/wp-content/uploads/2020/08/2.-Strommingen-laggs-i-burkar-rotated.jpg” alt=”Strömmingen läggs i burkar” title_text=”2. Strömmingen läggs i burkar” _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” text_font_size=”13px”]
Strömmingen läggs i burkar
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”]
- Strömmingen tas ur tunnan och placeras i ett läggningskar.
- Strömmingen kontrolleras och läggs i burkarna
- Burkarna förses med saltlake och lock
- Burkarna och lock försluts ”falsas igen”
- Burkarna sköljs och torkas
- Etiketterna fästs på burken
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://www.surstrommingsakademien.se/wp-content/uploads/2020/08/3.-Burken-forses-med-saltlake-o-lock-rotated.jpg” alt=” Burken förses med saltlake o lock” title_text=”3. Burken förses med saltlake o lock” _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” text_font_size=”13px”]
Burken förses med saltlake o lock
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Omdömet av årets upplaga av Grand Kallax
– Lagom mogen och jättegod om vi får tro saltmästaren.
Nu är det klart för premiär. Årets surströmmingspremiär blir annorlunda. Normalt genomförs en premiärfest i bygdegården med inbjudna gäster. Eftersom vi i vill att surströmmingen ska få mer uppskattning och högre status vill vi att fler skall få vara med på premiären. Vi kör därför en digital premiär i år. Huvudsändning från bygdegården med några hedersgäster och sedan kopplar vi upp 14 ställen från Kautokeino i norr till Stockholm i söder.
Den som vill kan följa premiären digitalt man hittar sändningen man på Kallaxby.se på Facebook eller Kallaxby.se i din webbläsare, explorer, Firefox, Google, Chrome, Safari etc Vi tror att detta kan bli en modell att nyttja för andra – från att vara 100 i bygdegården så kan vi bli 100.000 från hela landet som följer premiären Säger Ulf Lindgren stolt ordförande för Kallax bygdegårdsförening
Text Ulf Lindgren, Foto Svante Wiklund
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]