Skip to main content

Surströmmingsfest i Borkbo

Ett av många salterier som tillverkar delikatessen surströmming finns i Borkbo, Hälsingland. Saltören heter Hans Erik Englund och hans hustru heter Jenny. Traditionellt så håller de en surströmmingsskiva för 50-60 personer efter avslutad säsong och premiär. Toastmaster för festen brukar traditionellt vara Östen och Jens från Östen med resten.

Nu är dock hösten 2020 inte vilken höst som helst, Corona sätter sina spår… dock genomfördes den traditionella festen.

20 talet personer var inviterade detta nådens år 2020 och vi höll Corona säkert avstånd samt intog sprit på flera sätt för att säkra en låg smittspridning. Vi startade på verandan utanför huset med lite tal, mingel och mousserande vin, vi fortsatte upp på balkongen ovanpå salteriet där det bjöds på drink i surströmmingsburkar…. Undra vem som fick surströmmings spadet?
Efter en fin solnedgång och en stark drink tog vi oss in i salteriet för att hitta våra platser, platserna som var väl utspridda och vackert dekorerade. Vita dukar, ljusa blommor och fint porslin, allt för att förgylla den utsökta delikatess som väntade. Vi avnjöt Borkbosuringen i olika valörer, allt smakade fantastiskt.

Salteriet som festvåning

Drinken dracks av Claes & Anna-Lena Juuligs samt Sanna Söderlind 

Strömming från 1979

Honnörsbordet Borkbo 20200905
Från vänster Jenny & Hans-Erik Saltör i Borkbo

Boo & Marianne Dahlin

Kvällen höjdare blev dock en burk surströmming från 1979 som Englunds fiskare Allan hade med sig. Saltören öppnade burken och jag kan säga, vi andra stod andäktiga som vore vi i kyrkan inför ett dop, allt var tyst. Pyset från burken som likande en handboll hördes som en ton från en kyrkorgel och doften som spreds kan liknas vid den fagraste av alla förföriska dofter i en älskog… ja , hur doftar det? Svaret är att det vet bara du och jag, alla bedömer detta olika men alla är överens om att det är underbart, så också ikväll. Den 41 åriga strömmingen var magiskt god, blank fast och fin.

Måltiden förlöpte väl och burk efter burk av Borkbosuringen tömdes, potatisen gick åt, öl och vin likaså. Därefter serverades dessert och kaffe med avec. Måltiden ramades in med mycket sång trots att Östen & Jens inte kunde delta detta är, vi åt, drack, sjöng och trivdes.

Tack Hans Erik och Jenny för en fantastisk kväll och på återseende 2021

Vänligen Era gäster denna kväll

Vill Ni stödja Surströmmingsakademiens arbete?
Swisha 150 kr till 123 372 48 61