Skip to main content

Surströmmingsakademiens guldnål till Stefan Sauk

Stefan Sauk tilldelas Surströmmingsakademiens hedersbetygelse Guldnålen för år 2021.

Han har genom sitt långsiktiga engagemang blivit en del av surströmmingskulturen i Sverige. Sitt sätt att ta in surströmmingen i olika sammanhang har gjort honom till en av landets mest kända surströmmingsälskare.

Några exempel:

Han har medverkat vid samtliga surströmmingspremiärer i Kallax by sedan 1991.

Han har ofta deltagit i direktsändning i ”Nyhetsmorgon” i TV4 alternativt SVT:s morgonprogram, med syftet att prata om surströmmingskulturens förnämliga sidor och surströmming som en förträfflig maträtt.

Han har även ragit med surströmming i olika andra tv-program, exempelvis Let´s Dance, Stjärnorna på slottet med surströmmingsflaggan som bordsduk och Renées Brygga

Symboler är viktigt. Stefan bär ofta Kallax by:s t-shirt och beskriver gärna sitt engagemang i surströmmingsfrågan och han framhåller ofta att han är hedersmedborgare i Kallax by och förste provsmakare.

Utdelning av Guldnålen sker i samband med surströmmingspremiären i Kallax by torsdagen den 19 augusti. Guldnålen lämnas över till Stefan Sauk av Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten.