Ulf Elfving ser fram emot härliga surströmmingsfester
Ulf Elfving, legendarisk journalist och en av landets mest kända radioröster genom tiderna, är en stor surströmmingsambassadör.
Här är en intervju med Ulf, gjord av Surströmmingsakademiens Olof Wigren.
Till att börja med, hur var ditt surströmmingsår 2020?
– 2020 var ett gott år ur den aspekten. Några surströmmingsmåltider funkade fint som liten tröst under karantänen.
Under pandemin, med distansering och alla digitala möten; hade det då fungerat med en surströmmingsfest med människor från olika platser, via till exempel Zoom?
– Nja, det känns lite för konstlat för min del.
Medelåldern på surströmmingsätare är ganska hög. Hur kan vi få den lägre? Hur får vi fler yngre människor att testa?
– Oerhört svår fråga. Man kan ju inte tvinga dem… Men ett sätt kan vara att hitta några surströmmingsvänner bland yngre personer – opinionsledare, influencers – och uppmuntra dem att sprida tips och positiva omdömen om surisen. Överhuvudtaget använda sociala medier, där ungomarna finns, för att berätta om surströmming. Kanske uppmuntra skolor att ordna en surströmminsskiva i samband med premiären?
Säg att du skulle driva en surströmmingspod och skulle planera de fem, första avsnitten. Vilka skulle du vilja möta och vad skulle du vilja fråga dem om?
– Fiskare och saltörer. Be dem berätta om vilka villkor de jobbar under, om glädjen i yrket, miljöfrågor, glada minnen.
Skulle TV-kockar våga göra något på temat surströmming? Den är ju ändå helt unik.
– Kanske, men jag är inte särskilt attraherad av alltför skruvade varianter på temat surströmming. Jag tycker att den är bäst i sin enklaste form: med lök och mandelpotatis.
Din mammas surströmmingslåda är smått klassisk numera. Har du fler rätter på surströmming som sticker ut från det traditionella sättet att äta surströmming?
– Ha ha, det skulle morsan ha hört… Trevligt! Den är verkligen god, men särskilt många andra varianter har jag inte lockats att prova. Fast okey, ulvökocken Tobias Anderssons Fritters låter väldigt lockande. Friterad ansjovis – med béarnaise! -har jag ätit på flera krogar och jag gissar att det kunde vara spännande att byta ut ansjovisen mot små, panerade och friterade surströmmingsfiléer. Och som tillbehör kunde man kanske i stället för béarnaisen (som nog inte passar här) servera en sås på crème fraiche, finhackad lök och citronskal?
Till sist; vad ser du mest fram emot nu?
– Härliga måltider med glada surströmmingsvänner. Människor blir så glada när de äter surströmming. Det är faktiskt sant!