Skip to main content

Surströmmingspremiären 2021 i Kallax by

Här kommer en rapport från surströmmingspremiären 2021 i Kallax by.

Kl 12.00 – 13.00 Surströmmingslunch med 25 deltagare

Kl 13.15 – 14.14 Surströmmingsskola med fyra elever och läraren Stefan Sauk. En av eleverna var Annika Christensen/Nordgren från Värmland en av Sveriges mest anlitade moderatorer i försvarsfrågor. Annika hade aldrig provat bara känt doften på avstånd.

En bild från surströmmingsskolan.

– Jag har varit lite spänd inför detta men det var intressant att få en grundlig instruktion och väldigt överraskande att jag tyckte det var både gott och gav en viss mersmak. Jag åt en mjuk klämma och en på hårt tunnbröd.

Kl 18.15 – 12.45 Traditionsenlig surströmmingspremiär.

Cirka 50 bybor och tio hedersgäster samlades för att fira Grand Kallax 30 år, vilket är ungefär hälften så många jämfört med ett normalår (utan pandemi).

Efter en stunds mingel delade landshövding Lotta Finstorp ut Guldnålen till Stefan Sauk. Stefan framförde sitt tack till Surströmmingsakademien och höll därefter ett längre anförande om sina 30 år i Kallax som hedersmedborgare och förste provsmakare.

Två partiledare hade givits möjlighet att deltaga digitalt för att ge sin syn över strömmingsbristen. Stefan Löfven (S) avböjde, moderatledaren Ulf Kristersson medverkade och uttryckte sin oro över svensk fiskeripolitik, meddelade att Moderaterna agerat i frågan i miljö och i Jordbruksutskottet med mera.

Vi tackade för att han tog sig tid att medverka och hälsade honom välkommen till Kallax vid nästa års surströmmingspremiär.

Därefter följde en traditionsenlig provsmakning i båten med landshövding Lotta Finstorp, Stefan Sauk och Luleås kommunalråd Carina Sammeli. Provsmakarna var nöjda med strömmingen.

Under kvällen i bygdegården handlade samtalen en hel del kring hur vi skall agera i fiskefrågan fortsättningsvis. Vi enades om att Regionrådet Nils-Olov skulle bjuda in till ett strategimöte.

God strömming, historier och anekdoter från de gångna 30 åren levererades. En film som visar processen från fiske till mogen surströmming i burk visades. Dessutom en mängd skönsång av Britta Bergström känd från allsången på skansen och så mycket bättre.

Text: Ulf Lindgren, ordförande i Kallax Bygdegårdsförening