Skip to main content

MINNESORD: Stefan Sauk skriver om vännen Ulf Lindgren

En kär kamrat har lämnat oss mitt i steget; Ulf Lindgren. Ena stunden full av energi, med ett antal projekt för handen, nästa stund… borta.

Mina tankar går i första hand till Ingrid och familjen, barn och barnbarn. Nära och kära.

Morgonen den 17 september nåddes jag av det ofattbara beskedet att Ulf hade gått bort under natten. Ett hjärta som brast alldeles för tidigt. Jag har fortfarande svårt att ta in vidden av denna förlust.

I år firade vi 30-årsjubileum för ”Grand Kallax – Surströmming Original” där Ulf var primus motor. Ett byaprojekt som jag haft förmånen att få vara en del av under alla dessa år.

Under den här tiden blev Ulf en av mina närmaste vänner.

En sak kan jag säga med säkerhet, Sverige kommer att vara fattigare utan Ulf. Mitt och många andra människors liv kommer att vara fattigare.

Ulf var en urkraft som lät sin oförtröttliga energi flöda för Norrbottens bästa, för Försvaret och försvarspolitiken, för det kustnära fisket och inte minst för surströmmingskulturen.

Hans nätverk var unikt och för honom var ingenting omöjligt, eller som han brukade säga; ”det handlar bara om att målplanera, delmål, delmål, slutmål…” Framfört på trygg norrländska och med militärisk tydlighet, men hela tiden med en värme som emanerade från hans stora hjärta.

Men Ulf var inte bara en urkraft, han var också fylld av kreativa idéer ända fram till det sista ögonblicket i sitt liv.

Ulf Lindgren var en helt unik människa. Vart han än befann sig gjorde han ett avtryck som stannade kvar hos de människor han mötte, om än kort. Och framför allt hos de som hade förmånen att lära känna honom.

Den inre kompassen som guidade Ulf genom livet var exakt kalibrerad för vad som var rätt och fel, vad som var bra och dåligt. Han hade ständigt glimten i ögat.

Begreppet att ha en räv bakom örat fick ett helt nytt, och positivt ansikte med Ulf Lindgren. Och då med humorn som verktyg.

Det fanns inte en politiker eller hög tjänsteman, som fick förmånen att bevista surströmmingspremiären i Kallax Bygdegård, som inte fick betala tillbaka på något sätt. Antingen med en cykelbana till Luleå eller ett möte i Rosenbad om Sveriges fiskenäring. ”Delmål, delmål, slutmål…”

Det sägs att vissa människor lämnar större hål efter sig, Ulf var en sådan människa. En människa som lämnar ett avgrundsdjupt hål efter sig.

Jag kommer att sakna honom oändligt.

STEFAN SAUK

Mottagare av Surströmmingsakademiens Guldnålen 2021