Skip to main content

När Lars Lerin och hans vänner fick smaka på surströmming på Ulvön

Det var dagen då tv-profilen Lars Lerin, tillsammans med vänner och ett helt TV-team, kom till Ulvön för att prova surströmming. Du kanske såg hur det gick i SVT-serien Vägen ut med Lars Lerin.

En som var med den där dagen var Tobias Andersson, kökschef på Ulvö Hotell. Det var han som serverade gästerna.

Tobias Andersson berättar om surströmming. Foto: SVT.

För många av deltagarna i programserien var det första gången de åt surströmming. Eller, provade att äta. För Lars Lerins make Junior var det en skräckupplevelse.

– Men många av de andra uppskattade den och intresset för att höra om surströmming var gediget, som jag uppfattade det, säger Tobias Andersson.

Han beskriver att inslaget i SVT under alla omständigheter gav bra PR för surströmming.

– Förutom själva provningen visades det också upp mycket gav Ulvön som säkert skapade nyfikenhet hos tittare som aldrig har varit här.

Stolta och gamla traditioner

Ulvön, som sedan länge har smeknamnet Bottenhavets pärla, har stolta och gamla surströmmings- och fisketraditioner.

– Många som kommer hit är spända på att få veta mer om den, säger Tobias.

Ruben Madsen, Surströmmingsakademiens förste preses, är en av Ulvöns och surströmmingens största ambassadörer och på UIvö museum går det också att ta del av mycket intressant om den. Särskilt i samband med guidningar.

– På hotellet tar vi också emot gäster som vill få berättelser om surströmming, veta hur man äter den och testa den, säger Tobias.

Han genomför åtskilliga provningar varje år och på menyn finns även surströmmingsklämma som är populär. Stora surströmmingsmiddagar genomförs cirka två-tre gånger om året.

Intresset ökar

– Många av provningarna sker i samband med företagsevent och andra gruppbokningar.

– Jag uppfattar det som att intresset för surströmming ökat för varje år jag varit här och framför allt är det faktiskt folk från andra länder som är nyfikna.

Tobias Andersson menar att storytelling är viktig för att surströmmingen ska hitta ut till nya och yngre målgrupper.

– Känslor, kultur och allt som hör till det skapar ett extra stort intresse.

Lars och vännerna målar och samtalar ute på Ulvön och Junior bjuder gänget på surströmmingsprovning. Foto: SVT.

Här kan du se avsnittet från Vägen ut med Lars Lerin där sällskapet besöker Ulvön:

https://www.svtplay.se/video/33753058/vagen-ut-med-lars-lerin/vagen-ut-med-lars-lerin-att-tappa-kontrollen?info=visa