Surströmmingssällskapet Sten Sture i Uppsala växer sig större
Den 17 oktober 2019 var premiären. Då genomfördes den första sammankomsten och surströmmingsmiddagen för Surströmmingssällskapet Sten Sture i Uppsala.
– Sedan dess har vi blivit allt fler ”medlemmar”, säger Kåre Cramfelt som är en av initiativtagarna. Det tillkommer hela tiden nya. Ryktet om oss sprids hela tiden.
För närvarande finns det drygt 60 namn på sällskapets lista och alla får inbjudan till varje möte och middag. Där det alltid äts surströmming.
– Det är lite svårare nu än tidigare att få tag på burkar, men vi har bra kanaler och känningar så det brukar ordna sig, säger Kåre.
Han har alltid fyra–fem burkar i kylen.
– Surströmmingsakademien har hjälpt oss att få tag på burkar när vi inte hittat några lokalt.
Handlarna här omkring har i regel inte surströmming i sina butiker året om och nu när tillgången på strömming är så dålig kommer det väl att bli ännu sämre.
Allt började 2019
Allting tog sin början under våren 2019 när Surströmmingsakademiens kassör Carl–Henrik Söderlind, och tillika Odd Fellow broder i Uppsala, frågade runt bland bröderna om det skulle vara intressant att ses och äta surströmming under ordnade former.
Resten är historia.
Carl-Henrik tillsammans med Odd Fellow-brodern Kåre Cramfelt drog ihop till ett första möte i oktober 2019. Grundidén var att samla människor som kunde tänka sig att träffas regelbundet och äta surströmming. I regel mars, september och i slutet av oktober. När Carl-Henrik lämnade Uppsala för Stockholm gick stafettpinnen över till Kåre att hålla i klubben.
Upplägget är enkelt:
– Vi hyr lokal och är två personer som arrangerar. Inbjudan skickas till alla i sällskapet och vi brukar vara minst 30–35 personer varje gång.
– Det är glädjen över att träffas och äta surströmming tillsammans som är i fokus, inte att göra det krångligt eller ha strikta regler för hur det ska gå till, säger Kåre.
Carl–Henrik Söderlind säger att det finns ett önskemål om att alla som vill delta i Sten Sture–sittningarna, även blir medlem i Surströmmingsakademien.
– Blir man medlem efter tredje torsdagen i augusti är man automatiskt medlem även kommande år.
Inspirerat av Milles-monument
Varför namnet Surströmmingssällskapet Sten Sture?
Jo, det är inspirerat av Carl Milles Sten Sturemonument i brons på Kronåsen i Uppsala, föreställande Sten Sture den äldre som var Sveriges riksföreståndare under andra delen av 1400–talet och fram till sin död 1503.
– Det hade väl lika gärna kunna heta något annat, men vi ville understryka anknytningen till Uppsala och fastnade för detta namn.
Håller Mannerströms högt
Kåre Cramfelt själv har ätit surströmming sedan 1996.
– Den första gången var när vi flyttat från lägenhet till vårt hus. Jag tyckte direkt att det var gott och jag ser surströmming både som festmat och vardagsmat.
Numera äter han, hustrun och eventuellt inbjudna gäster ofta surströmming.
– Den godaste surströmmingen är den med rom. Därför håller jag Mannerströms högt, men självklart äter jag även andra.
Och till surströmming vill Kåre i första hand ha rödlök, potatis och hårt tunnbröd.
– Jag behöver egentligen inget mer än det.
När han varit med och demonstrerat surströmming på Stora Coop i Uppsala – när Surströmmingsakademien gjort sin årliga insats – har han mer än annars insett vilken vattendelare surströmming är.
– Bland de som provar tycker man antingen att det är förskräckligt eller utbrister ”Gud, va gott!” Lyckligtvis är det många som tycker att det är gott, skrattar han.