Skip to main content
en man sorterar surströmming i ett salteri

Sveriges Radios program Meny gjorde intervju om surströmming

Vid tiden kring surströmmingspremiären, tredje torsdagen i augusti, kommer Sveriges Radios program Meny att sända ett inslag om surströmming. Inspelningen skedde i mitten av maj.

Surströmmingsakademiens preses Jan Sahlén var med och berättar här om det:

“Den 15 maj tog jag mig till Rovögern, cirka tre mil öster om Umeå ute vid kusten, för inspelning av ett radioprogram i SR Meny. Björn Lundgren och Ewa Carron tog emot och sken ikapp med solen eftersom dom landat 200 kg strömming på morgonen.

Reportern Henrik Brandt från SR Västerbotten kunde sedan följa hur ytterligare strömming landades och skakades av näten, när huvudet skildes från kroppen och sorteringen skedde av honor och hannar.

Programmet Meny kommer att sändas runt surströmmingspremiären och reportern ställde frågor om fisket och tillgången på strömming. Men också om surströmming som mattradition, historiskt och i nutid.

Innan hemfärd fick jag smaka rökt strömming, rökta räkor och surmört. Gott, gott, gott!”