Skip to main content

Klassiskt!

Recept

Här finns flera spännande recept, och vi jobbar på att publicera ännu fler inom kort!

Grundrecept

2 – 4 personer
1/2 burk surströmming (10 – 12 strömmingar)
Potatis, lök.

Surströmmingen tas direkt ur burken och äts tillsammans med kokt potatis och vanligtvis lök.

Därefter finns oändliga variationer som för måltiden från detta grundrecept till personliga, regionala och traditionsbundna recept. Klämmor och tillbehör är två stora faktorer. Grundreceptet förekommer men är nog vad det säger. En grund för något större.

Surströmmingsklämma

 • Hårt eller mjukt tunnbröd.
 • Smör.
 • Kokt potatis.
 • Surströmming.
 • Västerbottensost
 • Finhackad lök (röd, gul eller purjo)
 • Personliga alternativ; Gräddfil, cremefraiche, tomat, dill, lingon, osv

Smöra tunnbrödet. Skiva potatisen tunnt och lägg på brödet. (Det kommer att rinna smält smör på fingrarna. inga problem! Den blir den totala njutningen när du slickar av fingrarna) Skär små bitar av den fileade surströmmingen och sprid ut i den mängd som din smak kräver. (Ät ev. rom direkt med potatis och lök!) Toppa med lök och Västerbottensost. Därefter bygger du de sista delarna helt efter egen ide och egna smaker. Ge estetiken lite tid och omsorg! Om du valt mjukt tunnbröd minskas alla delar så att brödet kan rullas runt och innesluta allt det goda.

Surströmmingmacka

Filéad surströmming beströdd med hackad gullök på en smörad knäckebrödsskiva. Tips! Byt ut löken mot hackade rödbetor.

Romlådan “Mums”

Skölj rommen hastigt och låt rinna av. Smöra en ugnssäker form och strö rikligt med dill på botten, lägg rommen ovanpå, krydda med lite peppar. Häll på kaffegrädde så att grädden går kant i kant med rommen.

Grädda ca 10-15 min.i 225 grader. Servera med kokt potatis eller till smör och bröd.

Surströmmingslåda 1

Tag ett recept på Jansons frestelse men byt ut ansjovisen mot surströmming. Tips! Toppa gärna med 5 cl konjak innan gräddningen.

Surströmmingslåda 2

( 4 personer )

1 liten burk surströmming
8-10 kokta kalla potatisar
2 finhackade medelstora gula eller röda lökar
2-3 ägg
3 dl mjölk vitpeppar skorpmjöl smör el. margarin

Rensa surströmmingen och skär den i bitar. Skär potatisen i skivor. Varva strömming, potatis och lök i en smord eldfast form. Översta lagret skall vara potatis. Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl och smaksätt med vitpeppar. Häll ägg-stanningen över strömmingen, potatisen och löken. Strö över med skorpmjöl och lägg på några margarinklickar. Grädda i 175° varm ugn tills ägg-stanningen stelnat ( ca 45 min ).

Servera med smält smör.

Rödlöksmarmelad

Detta tillbehör för Surströmming introducerades i samband med Surströmmingsfatabur i Ulvöhamn 16/8 2003 . Officiellt presenterades kombinationen vid Releaselunch Restaurang Tennstopet Stockholm 19/8 2003 som tillbehör för Surströmming. Superlativen flödade och Rödlöksmarmelad – Surströmming är nu etablerat tillbehör – kombination. Prova gärna denna smaksensation!
 • 2 msk smör
 • 2 stora rödlökar
 • 1/2 dl rödvinsvinäger
 • 1/2 dl honung

Skala löken, dela och skär i tunna skivor. Smält smöret och låt löken svettas på svag värme i 10 minuter utan att få färg. Tillsätt rödvinsvinäger och honung och öka värmen. Låt puttra i 4-5 minuter tills det antagit en tjock marmeladliknande konsistens. (Tjuvsmaka rakt av på en bit smörat tunnbröd och njut!) Låt svalna, serveras ljummen.