Skip to main content
En skäggig man i kockrock.

Möt Jan Sahlén, Surströmmingsakademiens nye preses

På Surströmmingsakademiens senaste årsmöte valdes Jan Sahlen, Köja, Kramfors kommun, till ny preses.

Men vem är han?

– Jag är en relativt nybliven pensionär som avslutat mitt arbetsliv som kommunalråd i Kramfors, säger Jan. Jag sköter numera hus och trädgård när jag inte tågluffar med min hustru.

Vilken är din bakgrund inom Surströmmingsakademien?

– Jag engagerade mig i akademien för två-tre år sedan som ordförande i styrelsen för Region Mitt och därmed också som ledamot i riksstyrelsen. Och nu är jag ordförande i denna riksstyrelse.

Hur ser du på din roll som ny preses och på akademiens betydelse i stort?

– Min roll blir att vara proaktiv i att stärka surströmmingskulturen och den viktiga fiskenäringen. Detta genom beslut i styrelsen, aktivitet i regionerna och samverkan med andra tillskyndare och näringen.

Hur kan Surströmmingsakademien bli en ännu viktigare aktör för att bevara surströmmingstraditionen och näringen som sådan?

– Vi måste bli den självklara och legitima företrädaren för surströmmingstraditionen genom kunskap och upplevelse. För att bli detta måste vi ständigt stå upp för surströmmingen och den viktiga fiskenäringen.

Vilka håller du som de viktigaste frågorna att jobba med framöver?

– Att jobba för att säkra fiskebeståndet (strömmingen) i Bottniska viken!

Beskriv din egen relation till surströmming.

– Det är den av att avnjuta en festmåltid två-tre gånger per år. Positiva minnen från min barn- och ungdom i Ådalen och i Ulvöhamn bidrar till att dessa måltider blir allt angenämare. En ritual som väcker minnen och smakar allt bättre.

Hur ser den optimala surströmmingsmiddagen ut, om du får bestämma?

– Hela och romstinna suringar, mandelpotatis, picklad rödlök, Mjälloms Gammaldags Tunnbröd och kryddost. En god lager och Hernö Gin som snaps. Givetvis tillsammans med goda vänner som gärna äter suringar och jämför olika ingredienser på middagsbordet. Om någon spelar “Månsken över Ångermanälven” på dragspel blir det optimalt.