Skip to main content
tre leende kvinnor med diplom

Till minne av hedersdelegaten Anna-Greta Leijon

Anna-Greta Leijon, utsedd till Surströmmingsakademiens hedersdelegat 2019, har avlidit. Hon blev 84 år.

Anna-Greta Leijon blev mest känd för sin långa karriär som socialdemokratisk politiker och statsråd under tre perioder. Hon var riksdagsledamot mellan 1974 och 1990, biträdande arbetsmarknadsminister 1973-76, arbetsmarknadsminister 1982-87 och justitieminister 1987-88.

Mellan 1995 och 2005 var hon också chef för Skansen på Djurgården i Stockholm och hade flera styrelseuppdrag, bland annat som ordförande för Sveriges Television och Moderna museet.

2019 utsågs Anna-Greta Leijon till hedersdelegat i Surströmmingsakademien samtidigt som Malin Söderström och Christina Möller (bilden).

När Anna-Greta Leijon 2017 intervjuades av Olof Wigren för Surströmmingsakademiens tidning Suringen uttryckte hon sin stora kärlek till surströmming:

“Jag åt surströmming första gången 1960 när jag var 20 år och föll för den direkt, säger hon.

Numera lever hon ett lugnt pensionärsliv – och gör insatser för surströmmingskulturens bevarande och spridning.

– Jag brukar bland annat stå inne på COOP i Bromma och låta folk provsmaka surströmming på premiären i augusti. Det har jag gjort i många år.

­Hon gillar möten med människor och att få fler att prova och upptäcka det positiva med surströmming.

– Roligast är det med barn. De är så nyfikna och öppna till sinnet. De har inte så många fördomar. Även fast de kan bli skeptiska av lukten (skratt).

Hennes relation till surströmming inleddes i Uppsala. 

Hon hade just lämnat tonåren, studerade vid universitetet, bodde bland nykterhetsvänner och hängde på när det arrangerades surströmmingsfest hösten 1960.

– Det var en spännande och angenäm upplevelse. Eftersom det var en helnykter fest, drack vi bara mjölk till och varken öl eller snaps.

­– Sedan dess har jag ätit surströmming flera gånger om året.

Under 70–talet blev det en tradition att göra det tillsammans med kolleger från riksdag och regering.

– Vi har hållit fast vi det sedan dess. Det är en årlig tradition. Tyvärr, är vi bara två kvar från det ursprungliga gänget.

Utöver det äter Anna–Greta surströmming några gånger till per år. Och alltid med hårt tunnbröd, med smör, mandelpotatis, rödlök och tomat.

­– På senare år har jag också haft gräddfil eller créme fraiche. Men löken är viktigast. Jag vill ha mycket lök till surströmmingen.

Förr vägrade hon i stort sett att äta färdigfileade strömmingar men nu händer det att hon testar ibland.

– Filéerna har blivit mycket bättre. Och det är skönt att ta en filé på den första mackan, så att man får lite lugn och ro sen, skrattar hon.”