Skip to main content
en man i ett salteri och en öppnad surströmmingsburk

Vill du lära dig att göra surströmming? Då är den här kursen något för dig!

För att öka kunskapen kring vårt anrika kultur- och matarv bjuder vi in dig till en surströmmingskurs!

Två kurstillfällenv. 19 i maj (tre dagar) samt mitten på juli (en-tre dagar) allt beroende på tillgången på strömmingen.

Plats: Borkbo Salteri, Borkbo 34, 825 95 Enånger

Kursledare: Saltör Hans–Erik Englundh med team

Kurspris: 1 750 kr inkl lunch/fika, kompendium, diplom, signerad burk och skördemiddag.

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig om tillverkning, beredning och historia. Ett unikt tillfälle att få ta del av saltörens kunskap!

Kursen är uppdelad i två delar; dels i maj när fångsten kommer in och strömmingen ska beredas och läggas in. Det krävs tre dagar att färdigställa en fångst innan den ligger i tunnan. Om man får strömming två dagar i rad, förlängs kursen en dag, frivilligt att stanna mer än tre dagar.

Andra kursdelen blir i mitten på juli då strömmingen ska sorteras och läggas om i burkar, det kan vara klart på en eller två dagar, frivilligt att stanna mer än en dag. 

Vi avslutar kursen med en härlig surströmmingsmiddag ute på bryggan.
Arbetet kan stundtals vara lite krävande, då vi arbetar i lokalen och du är en del av arbetslaget under dessa dagar, så att du får känna på hur det är att vara en saltör.

Bli även medlem i Surströmmingsakademien för att bli inbjuden till olika aktiviteter, swisha 200 kr till: 123 372 4861 ange ditt namn, eller sätt in på bankgiro: 5663-5808. Var noga med att skriv ditt namn, adress och telefonnummer.

Du ansöker om din plats med en text om dig själv och din intention om varför du önskar gå kursen till surströmmingsakademien. Max antal om sex personer.

Boende vid salteriet kan ordnas mot en dygnskostnad om 400 kr då ingår middag och bastubad också. (Finns kylskåp tillgängligt för egen medhavd frukostmat)

Anmälan senast den 26 april till: info@helenesvinomat.se