Skip to main content

Pressmeddelande från Surströmmingsakademien 2014-08-18

7 000 testar surströmming i Stockholm

– Surströmmingspremiären är till för de redan frälsta.
Det vill vi ändra på, säger Boo Dahlin ordförande i Surströmmingsakademien, som på fredag 22/8 ska få 7 000 stockholmare att våga smaka surströmming.

Under surströmmingspremiären 22/8 ska smakprover delas ut på ett tiotal stora COOP-Forumbutiker i Stockholm. Upplägget har testats tidigare och fungerar bra, tycker Boo Dahlin:

– Ungarna springer fram och äter utan att tveka – om bara inte deras föräldrar hinner avråda dem! Och människor med utländsk bakgrund testar gärna surströmming. Ofta blir de positivt överraskade av strömmingens runda, gräddiga umamismak.

Inte sällan är det ju myter och föreställningar som hindrar oss att prova nya, spännande smaker.

Antalet sålda surströmmingsburkar ligger stadigt runt 700.000. Ändå står surströmmingsmarknaden inför förändringar. De tre stora salterierna BD-Fisk, Hanells och Oskars står för 90 % av produktionen, men flera små salterier börjar etablera sig på marknaden.

Uppländska Hållstrands, Borkbo-Suringen i Hälsingland, Ulvöprinsen i Ångermanland, Rovögern i Västerbotten och Bockön i Norrbotten är exempel på mikrosalterier som jobbar småskaligt och hantverksmässigt med suringen – något som tilltalar många konsumenter.

– De små salterierna bidrar också med strömming till våra provsmakningar, så här finns chansen även för de redan frälsta surströmmingsätarna att testa nya sorter som inte är så lätta att få tag på i affärerna, tipsar Boo Dahlin som hoppas att årets provsmakningar även leder till andra nya bekantskaper:

– Förra året hörde jag två kvinnor som aldrig hade träffats förut bjuda hem varandra på surströmming. Deras gubbar åt inte suring, så de fann äntligen en själsfrände över burkarna i kyldisken!


Kontakt:

Boo Dahlin, Surströmmingsakademien. 070-777 47 00, boo@dahlins.eu

www.surstrommingsakademien.se
Länkar till salterierna:

Bockön – www.facebook.com/bockonsurstromming

Borkbo-Suringen – www.borkbosuringen.se

Hanells – www.salteriet.se

Hållstrands – www.gardsnara.se/uppsala/hallstrands_fisk

BD-Fisk – www.bdfisk.se

Oskars – www.oskarssurstromming.se

Rovögerns – www.rovogern.se

Ulvöprinsen – www.ulvoprinsen.se