Skip to main content

Johan Kindberg – en surströmmingsambassadör i Höga Kusten

Johan Kindberg är kock och en stor surströmmingsambassadör. Han har jobbat många år på Restaurang Almagränd på Ulvön, där surströmmingen har en lång och spännande historia. Han var också den som förde in surströmming på menyn på The Bishops Arms i Örnsköldsvik.

Nu har har etablerat surströmming även på meny på Hotell Hallstabergets restaurang i Sollefteå.

Hur har det tagits emot att du erbjuder surströmming till hotellets gäster?

– Jag får bara höra positiva meningar om surströmming. Dom flesta gästerna tycker att det är en snackis man har runt bordet. Så fort dom läst menyn börjar dom prata surströmming. De pratar inte om entrecõten utan den stora diskussion är surströmming.  Surströmmingen har blivit en del av Hallstaberget och Sollefteå.

Kan du berätta några roliga episoder kopplade till surströmming?

– Jadå. En är när dom ringer och frågar om jag kan ta emot en kille från Polen som har en egen YouTube-kanal. Han heter Robert Maklowicz och vill vara med och prova surströmming på mitt vis. Dom började rigga upp kameror, ljud och ljus, sen skulle jag ha en liten fluga också (jag jobbade i produktion i köket också). Och Robert ville att jag skulle vara med och förklara hur jag gör med surströmmingen, tror vi höll på i en halvtimme med detta. I dagsläge har den videon haft flera hundra tusen visningar och det var den gången jag introducerade surströmming med löjrom för första gången.

Du kan titta på avsnittet här:

 

– Jag hade sedan ett par polacker som åkte genom Höga Kusten på E4 men såg på en skylt Sollefteå och åkte hit för surströmmingens skull eftersom dom sett YouTube-avsnittet.

– En annan rolig historia är då det var 35 cyklister som cyklat 100 mil och hade målet på Hallstaberget. De skulle äta sin middag hos oss, så jag gick upp med en burk surströmming och körde en show och i slutet när jag öppnade burken hände det som inte fick hända; det sprutade ur burken! För mig är det en underbar doft men mina gäster var inte lika förtjusta (skratt).