Skip to main content
en man i ett restaurangkök

Surströmmingsambassadören Johan Kindberg tillbaka på Ulvön

HALLÅ DÄR! Johan Kindberg (bilden) som är tillbaka på Ulvön igen, nu som platschef för Ulvö Hotell. Hur känns det?

– Det känns fantastiskt att återvända till denna underbara ö och till detta jobb. Det är en riktig utmaning, speciellt som det inte är som köksmästare utan som platschef. Det var ett tag sedan jag hade ett sådant jobb. Jag tror det var typ 30 år sedan i Klimpfjäll. Det som var avgörande var att jag kommer närmare alla mina barn. Jag hade längre till dem när jag bodde och jobbade i Östersund.

Under många år jobbade ju på Almagränd, bara något stenkast från hotellet. När gjorde du ditt allra första arbetspass på ön?

– Det var i maj för 12-14 år sedan. Jag börjar bli till åldern så kom inte ihåg exakt vilket år det var. Men jag har varit på ön till och från sedan jag var barn. Jag är uppvuxen i Salsåker i Nordingrå. 

Surströmmingen har följt dig under en stor del av din restaurangkarriär. På Ulvön och sedermera när du lanserade den på menyn på Bishops Arms i Sundsvall, Hotell Hallstaberget i Sollefteå och Restaurang Tiki i Östersund. Hur kommer du att jobba med surströmmingen på den plats som anses vara dess Mekka?

– Jag är tacksam för att en sådan skatt som surströmming kom in i mitt liv. Jag började faktiskt med surströmmingen redan på Restaurang Varvsberget i Örnsköldsvik för 30 år sedan, vi hade den på menyn året runt där också. Här på Ulvö Hotell kommer både jag och köksmästaren Tor att jobba med middagar och avsmakningar och att prata om suringen.

På vilket sätt avnjuter du personligen surströmming när du har möjlighet?

– Jag tycker mest om det klassiska; Mjälloms gammaldags tunnbröd, mandelpotatis, suring, rödlök, créme fraiche, tomat. Öppen surklämma. Sen avnjuter jag den med goda vänner, det tror jag är viktigaste.