Det senaste?
Relativt nytt
En underbar överraskning
Igår kväll kom Boel Larsson med respektive hem till mig och skänkte en raritet till Surströmmingsakademien med önskan om att vi skall njuta av densamma: En burk surströmming från 1990 (!). Den har förvarats i den stora surströmmingsentusiasten Anna Larssons...

Till minne av Ruben Madsen
Ruben Madsen är död. Han var med och grundade Surströmmingsakademien och var även dess förste preses. Ingen som träffade Ruben Madsen glömde honom. Han var lika färgstark som han var mångsidig. Ruben var en clown som uppträdde över hela världen. Han var saltör,...

”Det borde gå att göra surabbar, surmört och surgädda med…”
"Man kan göra egen surströmming. Och det borde gå att göra surabbar, surmört och surgädda med. Bevis för det kommer från en berättelse från min kära mor som var evakuerad till barnhem i Finland under fortsättningskriget (1941-1944) och lLapplandskriget (1944). Det var...

Surströmmingssällskapet Sten Sture i Uppsala växer sig större
Den 17 oktober 2019 var premiären. Då genomfördes den första sammankomsten och surströmmingsmiddagen för Surströmmingssällskapet Sten Sture i Uppsala. – Sedan dess har vi blivit allt fler ”medlemmar”, säger Kåre Cramfelt som är en av initiativtagarna. Det tillkommer...

När Lars Lerin och hans vänner fick smaka på surströmming på Ulvön
Det var dagen då tv-profilen Lars Lerin, tillsammans med vänner och ett helt TV-team, kom till Ulvön för att prova surströmming. Du kanske såg hur det gick i SVT-serien Vägen ut med Lars Lerin. En som var med den där dagen var Tobias Andersson, kökschef på Ulvö...

Årsmöte för Surströmmingsakademien 2022-03-26
Årsmöte för Surströmmingsakademien 20220326 Mötet hölls på Villa Adolfsberg, Wivalliusgatan 25, Stockholm Mötet öppnades Ordföranden förklarade mötet öppnat. Frågan om mötets behöriga utlysande Mötet beslutade att kallelse skett i enlighet med stadgarna. Val...

Oro över fortsatt brist på strömming
Förra året gjorde bristen på strömming att de flesta salterier inte kunde producera surströmming i den omfattning man brukar. Oron är stor att det ska vara lika illa i år. Om inte värre. Surströmmingsakademien har pratat med två av de större tillverkarna och bägge är...
Kallelse till Surströmmingsakademiens årsmöte 2022-03-26
Kallelse till Årsmöte 2022-03-26 Plats: Stockholms Livsmedelshandlarförening, Wiwalliusgatan 25, Stockholm. Tid: kl 11.00 Till årsmötet kallas betalande medlem i Surtsrömmingsakademien, varje medlem har en röst. Dagordning: Mötets öppnande Mötets behörighet...

Johan Kindberg – en surströmmingsambassadör i Höga Kusten
Johan Kindberg är kock och en stor surströmmingsambassadör. Han har jobbat många år på Restaurang Almagränd på Ulvön, där surströmmingen har en lång och spännande historia. Han var också den som förde in surströmming på menyn på The Bishops Arms i Örnsköldsvik. Nu har...

High Coast Whisky sponsrar Surströmmingsakademien
High Coast Whisky i Kramfors kommun - mitt i Höga Kusten är ny mecenat till Surströmmingsakademien. Henrik Persson, vd för bolaget, förklarar varför man valt att bli det. – High Coast Whisky värnar och stöttar gärna gamla, fina svenska traditioner och maträtter,...