Skip to main content

Oskar på Södermalm har skapat en tradition för unga

Tidigare i höst var det för tredje året i rad surströmmingsskiva på Södermalm i Stockholm.

Oskar Lycken var initiativtagare till festen. Inbjudna var via Instagram och Facebook Oskars vänner och studiekamrater från Kungliga Tekniska Högskolan, samhällsbyggnad, och hugade grannar i huset.

Intresset för deltagande från de unga var stort: 30 personer!

Kvällen var varm, borden var dukade utomhus av Oskar, hans syster Clara, mamma Paula och pappa Erik.

Allt fanns med; tunnbröd, både hårt och mjukt, smör, mandelpotatis, surströmming från Röda Ulven, Kallax med flera, både hela och som fileade.

Rödlöken var finhackad och blandad med finhackad dill – en underbar kombination som passar perfekt till en surströmmingsklämma. På borden fanns även tomater och gräddfil.

Surströmmingshattar sattes på och festen var i full gång.

Oskars tanke när han startade den första surströmmingsskivan på Södermalm var att han ville att den unga generationen skulle få uppleva den han gjort som barn, festens glada skratt och doften av strömmingen. Då var inte surströmming det viktigaste utan glädjen och gemenskapen.

Han vill som ung föra traditionen vidare.

Oskars egen drömmacka är hårt tunnbröd, gott smör, god norrländsk mandelpotatis och små fina bitar av surströmmingen och den finhackade rödlöken och dillen. Messmör vill mamma alltid ha på sin macka för hon har sitt ursprung i Jämtland.

Oskar berättade att det svåraste med att få unga att tycka om delikatessen är att verkligen få dem att smaka på fisken.

Hans råd är att börja med att ta några små bitar av fisken på ett tunnbröd – göra en ”klämma” – med god potatis med lök och dill.

“Det måste få ta tid att lära sig om fisken speciella smak. Om man äter ute är doften oftast inga problem” säger han.

Om framtiden hävdar Oskar optimistiskt:

”Alla unga som varit med, lärt sig, ätit och glatt sig åt den svenska surströmmingskulturen kommer att föra den vidare till nästa generation.”

Surströmmingskväll hos Odd Fellow i Täby

Rapport från årsmötet

Kulinarisk höjdare när Region Svea hade sitt årsmöte