Skip to main content

Grand Kallax Orginalsurströmming årgång nr 30

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Den 12 juni lades näten i vattnet ca 2 landmil ut från Kallax i höjd med Rödkallens fyr, morgonen den 13 drar vi in näten. Vi som är ute och fiskar är Ulf Lindgren och Jan Isaksson, fiskenördar, styrelsemedlemmar i Kallax Bygdegårdsförening som är den förening som står för tillverkningen av Grand Kallax.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”2_5,3_5″ _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Grymt vacker kväll, midnattssol och en mycket vacker morgon med bra med fisk på näten, ca 25 lådor eller 750 kg fin strömming. Med så mycket last i båten så tar det nästan två timmar hem till Kallax.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_image src=”https://www.surstrommingsakademien.se/wp-content/uploads/2020/08/Ulf-och-strommingen-rotated.jpg” title_text=”Ulf och strömmingen” _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”]

Ulf Lindgren och strömmingen på väg upp i båten

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”3_5,2_5″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://www.surstrommingsakademien.se/wp-content/uploads/2020/08/Rensning-rotated.jpg” alt=”resning” title_text=”Rensning” _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default” custom_margin=”-25px||||false|false” custom_padding=”0px||||false|false”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”]

Strömmingen rensas

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.6″ _module_preset=”default”]

I Hamnen väntar ett 15-tal människor som hjälper oss att skaka av strömmingen, rensa strömmingen för att den sedan skall transporteras upp till bygdegården där saltmästaren Anders Landelius ser till att den hamnar i tunnorna med rätt mängd saltlake.
Efter ett dygn i den starka saltlaken så tas fisken upp och den gamla saltlaken ersätts med ny saltlake inte riktigt lika salt, där blir den nu liggande till det är dags att burka som i år blir söndagen den 16 augusti

Ulf Lindgren

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]